Welke synergie zit er in uw voedingssupplement of nutricijn?

De samenstelling van een voedingssupplement is een belangrijk kwaliteitskenmerk omdat tal van ingrediënten elkaars werking in het lichaam kunnen versterken. Wanneer de werking van meerdere stoffen sterker is door samenwerking spreekt men van synergie.

Het mooiste voorbeeld van synergie is een whole-food-supplement. In voeding zijn de inhoudsstoffen op een specifieke manier bij elkaar gebracht in een natuurlijke voedingsmatrix omdat ze in die indeling het beste werken. Het is daarom niet uitgesloten dat een geïsoleerde voedingsstof in uw lichaam op zoek gaat naar die andere onderdelen die van nature in de voedingsmatrix zaten, gewoon om goed te werken in het lichaam. Het verklaart alvast waarom geïsoleerde nutriënten heel vaak een tijdje goed werken, en dan plots niet meer. Hun werking faalt als de lichaamsreserves van die andere voedingsstoffen uitgeput zijn.

Het concept van synergie is ook toepasbaar op voedingssupplementen met een specifieke toepassing. Wellicht weet u dat vitamine D de opname van calcium bevordert. Daarom bevat een botondersteunend supplement op zijn minst zowel calcium als vitamine D. Maar wist u dat de hardheid van botweefsel niet enkel bepaald wordt door calcium, maar ook door fosfor, magnesium en zink? Bovendien is de flexibiliteit of taaiheid van bot te danken aan eiwitstructuren zoals collageen. De meest innovatieve voedingssupplementen combineren daarom calcium-plus-vitamine D met extra voedingsstoffen om de complete botstructuur gezond te houden.

Ook bij plantenextracten is het synergiebegrip niet weg te denken. Naargelang de extractiemethode kan het pallet aan inhoudstoffen echter wel variëren. Dit is bijvoorbeeld van belang bij Echinacea. Er zijn supplementen van echinacea met hoofdzakelijk polysachariden of hoofdzakelijk cafeïnezuurderivaten (fenolzuren). Maar om uw immuunsysteem een krachtige boost te geven zijn zowel polysacchariden, fenolzuren als alkylamiden nodig. Een supplement van meerdere, maar dan wel complementaire, echinacea-extracten kan daarom beter synergetisch werkzaam zijn. Voor meer voorbeelden van synergie binnen de samenstelling van een voedingssupplement verwijs ik graag naar mijn boek ‘Nutricijnen’. Sommige ingrediëntencombinaties overstijgen overigens het begrip van synergie door een supplement ook nog veiliger te maken.

Mijn eerste boek ‘ NUTRICIJNEN’(2011) is momenteel herdrukt onder de titel ‘HOU JE LICHAAM OPTIMAAL GEZOND met de kracht van nutricijnen’ omdat er nog steeds  enorme vraag naar is en mensen meer kennis willen hebben over de verschillen in supplementen. Het boek is ook lichtjes herwerkt zodat het toegankelijker is voor de consument.