Zetten voedingssupplementen of nutricijnen het lichaam aan om zichzelf te herstellen?

Hebt u er ooit bij stil gestaan dat uw lever, galblaas, nieren en darmen voor een alledaagse detox zorgen? Ze doen dit met wat hulp van uw huid en longen. En ook uw darmflora helpt giftige stoffen afbreken. Deze goedaardige micro-organismen hebben zich aangepast aan een leven in de dikke darm en zijn enorm talrijk. Ze hebben overigens een grote invloed op uw immuunsysteem, een samenspel van miljarden witte bloedcellen. Dankzij het immuunsysteem kan het lichaam zich dan weer relatief goed verdedigen tegen ziekteverwekkende virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Kortom, het lichaam heeft alles in zijn mars om zichzelf te verdedigen en te herstellen, maar het verbruikt hierbij uiteraard een massa aan voedingsstoffen. Hoe groot is uw belasting aan giftige stoffen, stress of microben? En wat is uw persoonlijke drempel, hoeveel kan uw lichaam aan? Symptomen zoals vermoeidheid, een ontregelde spijsvertering, slapeloosheid en hoofdpijn – zonder duidelijke oorzaken – zijn de beste alarmsignalen.

Om de detox-organen, de darmflora en het immuunsysteem in topconditie te houden zijn kwaliteitsvolle nutricijnen wel degelijk zinvol. Ze helpen de genoemde alarmsymptomen verminderen. Daarom worden nutricijnen die in aanmerking komen voor deze toepassingen uitgebreid beschreven in mijn boek, met nadruk op “kwaliteit” als leidraad. Deze vorm van gezondheidszorg moet immers een “niet-toxische” ondersteuning bieden!

Neem het voorbeeld van een nutricijn met alfaliponzuur, wat belangrijk is voor het ontgiftingssysteem en een goede werking van het immuunsysteem. Wist u dat synthetisch alfaliponzuur een mengsel bevat van twee spiegelbeelden van deze molecule. Dit is een spijtige zaak want slechts één van de spiegelbeelden is werkzaam (lees identiek aan de natuurlijke vorm), het andere spiegelbeeld is alleen maar hinderlijk. Mijn advies is daarom om voor een 100% natuurlijke vorm te kiezen.

Zo is mijn boek ‘Nutricijnen’ doorspekt met voorbeelden van hoogkwalitatieve nutricijnen, en vooral met tips over hoe u deze nutricijnen zelf kunt herkennen en opsporen. Ik hoop hiermee alvast een vernieuwend inzicht te geven in het aanbod van voedingssupplementen zodat iedereen voor de eigen gezondheid verantwoorde en juiste keuzes kan maken. Deze column sluit ik dan ook graag af met de slogan “Kenners Kiezen Kwaliteit”.

Mijn eerste boek ‘ NUTRICIJNEN’(2011) is momenteel herdrukt onder de titel ‘HOU JE LICHAAM OPTIMAAL GEZOND met de kracht van nutricijnen’, omdat er nog steeds enorme vraag naar is en mensen meer kennis willen hebben over de verschillen in supplementen. Het boek is ook lichtjes herwerkt zodat het toegankelijker is voor de consument.