Zijn voedingssupplementen of nutricijnen met probiotica van belang?

Ze bestaan in verschillende soorten en kwaliteiten, en over onze darmflora moeten we nog veel leren. Daarom duurt het zo lang vooraleer bij de Europese voedselautoriteit eensgezindheid is over de gezondheidsbeweringen die men op de verpakking van probiotica zal toelaten.

Darmflora is de benaming van alle microben die evenwichtig samen leven in onze dikke darm. Deze microben hebben een niet te onderschatten invloed op de gezondheid. Ze zijn dan ook enorm talrijk. Hun aantal is wel tien keer hoger dan de totale hoeveelheid lichaamscellen. De darmflora helpt onder meer giftige stoffen afbreken, verteert lactose en maakt vitaminen voor ons aan. En aangezien maar liefst vijfenzeventig procent van alle immuuncellen zich in de darm bevindt is het niet verwonderlijk dat de darmflora een grote invloed heeft op het immuunsysteem.

Probiotica zijn preparaten met goedaardige bacteriën die bijdragen tot dat evenwicht in uw darmflora. De probiotica van vandaag bestaan hoofdzakelijk uit melkzuurbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën. Over hun impact op onze immuniteit of afweer is bijvoorbeeld al geweten dat ze u helpen beschermen tegen een verkoudheid. Wie benieuwd is naar meer toepassingsmogelijkheden voor de verschillende probiotica, verwijs ik graag naar mijn boek. De lezer ontdekt er dat het ene probioticum net iets anders werkt dan het andere. Zo wordt reizigersdiarree en diaree bij kinderen niet met dezelfde bacteriesoort verholpen.

Waar ik het in deze column absoluut over wil hebben is de kwaliteit van de probiotica. Een zeer heikel punt! Probiotica moeten een voldoende hoge dosis bacteriën bevatten, maar de goedaardige bacteriën moeten ook levensvatbaar zijn en levend uw darm bereiken om daar hun werk te kunnen doen. U vraagt zich best af of de producent maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de bacteriën niet al in de verpakking zijn gesneuveld. En dan is er nog het probleem van de zure maaginhoud. De meeste melkzuurbacteriën kunnen slecht tegen de inwerking van maagzuur. Daarom sterven veel probiotica af tijdens hun passage door de maag. Stel uzelf de vraag of de producent een oplossing heeft bedacht om de goedaardige bacteriën af te schermen van het maagsap, of beter nog, stel uw vraag rechtstreeks aan de producent of verkoper.

Voor wie meer wil weten over dit onderwerp: in mijn boek ‘HOU JE LICHAAM OPTIMAAL GEZOND met de kracht van nutricijnen(januari 2016) ga ik dieper in op de kwaliteitskenmerken, maar ook op de dosering en voordelen van probiotica. Dit boek is een heruitgave van ‘Nutricijnen'(2011) dat lichtjes herwerkt is zodat het toegankelijker is voor de consument.